top of page

Par pūla tiesnesi Vladislavu Beļkovu


Viena no aizraujošākajām pūla pasaules daļām ir turnīri un sacensības. Un tās nav iedomājamas bez tiesnešiem – cilvēkiem, kuri seko līdzi spēlei un kuru galvenais pienākums ir pārliecināties, lai tiktu spēlēta godīga spēle. Tas ir arī pirmais no noteikumiem, ko apraksta biljarda ētikas kodekss – baudīt spēli, bet darīt to godīgi un ar cieņu. Vladislavs Beļkovs ir viens no retajiem dārgakmeņiem – profesionāls pūla tiesnesis. Pats  spēlē arī profesionālā līmenī, tikai kautrējas ar to lielīties. Vladislavu darbībā var vērot arī Bama turnīros un sacensībās, kur viņš seko līdzi gan profesionāļu, gan iesācēju turnīriem.


Vladislavs Belkovs stāsta, ka viņa aizrautība ar pūlu sākusies jau bērnībā. Bērnībā spēlējis novusu un stāsta, ka padomju laikos, nav bijuši pieejami tādi pūla galdi kā tagad. Šur tur, kādam vecāku draugam vai kādā vietā esot bijuši biljarda galdi. 12 gadu vecumā tēvs Vladislavu aizveda uz krievu biljarda zāli un viņš smaidot atceras, ka tad itin nemaz tas viss neesot saistījis un ieinteresējis. Nākošā tikšanās reize ar biljarda galdu sanākusi krietni vēlāk, jau pieaugušā vecumā, pirms apmēram 30 gadiem, folkklubā «Ala», Vecrīgā. Tur esot bijusi patīkama atmosfēra, apakšstāvā bārs un augšējā stāvā vairāki pūla galdi. «Tā bija būtībā mīla no pirmā acu skatiena, es vienreiz atnācu, vienreiz nospēlēju, pat noteikumus nezinot – mans pretinieks iesita melno bumbu kopā ar balto un es biju pārliecināts, ka es zaudēju» stāsta Vladislavs, turpinot, ka tā arī ar šo pirmo spēli tas viss pa īstam sācies. Tā sākušies treniņu un spēļu gadi, un gājis visai labi – ticis arī līdz Latvijas čempionātam.


Runājot par klubiem, Vladislavs stāsta, ka liela problēma treniņu ziņā bijusi pūla galdu kvalitāte un labu galdu pieejamība. Tas bija arī viens no iemesliem, kāpēc Vladislavs ik pa laikam ņēmis pārtraukumu, sakot «ja bumbas lido ārā no lūzām, tur nav ko darīt». Kad atvēries Bams, viņš devies pamēģināt trenēties šeit un tā arī palicis. «Arī tas, ka cilvēki šeit rūpējas par to sportu, ne tikai par inventāru, bet par pašu sportu – lai tas vispār notiktu» stāsta Vladislavs piemetinot, ka tā arī Bams kļuvis par viņa ikdienas sastāvdaļu.


Ceļš uz tiesneša profesiju kaut kā dabiski turpinājies tālāk, ņemot dalību dažādās sacensībās un turnīros. Vladislavs pieredzējis dažādu tiesnešu darbu. «Tas bija tā, kad tu pats spēlē un tiesnesis tiesā un tu saproti, ka varētu būt labāk» Vladislavs turpina, stāstot par savu izvēli. Protams, viss izrādījies sarežģītāk nekā sākumā pašam licies. Nu jau piecus gadus Vladislavs Beļkovs ir profesionāls tiesnesis. 2018. gadā Latvijas Pūla federācija piedāvāja doties tiesnešu apmācībās un viņš piekrita. Kurss nav bijis vienkāršs – teorētiskā daļa sastāvējusi no noteikumu pārzināšanas un pārbaudījuma ar vismaz 100 jautājumiem, kā arī bijis jānokārto praktiskā daļa. Vladislavs stāsta, ka nolikt eksāmenus un iegūt teorētiskās zināšanas nav grūti, bet viss, kas vēlāk notiekot pie un ap pūla galda, viss, kas saistīts ar kontaktu ar sportistiem un spēli – ir nepieciešama pieredze un prakse  – «to nevar izlasīt grāmatās». Tā nu gadiem Vladislavs krājis un turpina krāt pieredzi gan vietēja mēroga, gan starptautiskos turnīros un kļuvis par vienu no vadošajiem mūsu valsts pūla tiesnešiem.

Būt par tiesnesi nebūt nenozīmē tikai doties uz spēlēm un tās tiesāt, sekot līdzi spēles gaitai.


Savu brīvo laiku Vladislavs visbiežāk pavada Bamā un nereti ir manāms trenējoties pie kāda no galdiem. Viņam joprojām patīk spēlēt un tiesāšana un spēlēšana viņam ir «medaļas divas puses, kas viena otru papildina». Klusām, viens pats viņš galvā izspēlē dažādus scenārijus, atbilstošākās kustības, paņēmienus, satvērienus. Spēlējot pūlu, nav svarīgi vien tas, vai spējam izprast spēles loģisko un ģeometrisko pusi, izplānot sitienu un saprast, kur bumba virzīsies, bet jāsaprot, ka svarīgi ir pareizi koordinēt savu ķermeni. Tāpēc nav brīnums, ka ķermeņa trenēšana mazliet pat izskatās pēc kāda eksotiska kaujas veida, nindzju kustībām vai zvaigžņu karu varoņu cīņām. Kā lielākoties visur, jātrenē ir viss – gan savas prasmes, gan jāseko līdzi noteikumiem un to izmaiņām, gan aktualitātēm pūla pasaulē. Aizrautība par to visu, kopā ar galantu un mierpilnu dzirksteli, ir tas, kā raksturotu mūsu tiesnesi Vladislavu. Prieks, ka par savu vietu, kur iegriezties ikdienā un attīstīt savas prasmes, viņš ir izvēlējies tieši Bamu.

83 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page